RSS

Charakterystyka kuchni regionalnych

Bądź pewny, że ona zawsze przyjdzie


Temat: Izba Regionalna w Bykowinie
Izba Regionalna w Bykowinie Przedmiot wystawy wnętrze izby i kuchni górnośląskiegomieszkania robotniczego Lokalizacja Gimnazjum nr 6, Ruda Ślaska-Bykowina, ul. Gwarecka 2 Kontakt tel. 32 24 06 710, e-mail: gim6rsl@sileman.net.pl Więcej patrz http://www.gim6rsl.ovh.org/viewpage.php?page_id=10 Charakterystyka wystawy Stała ekspozycja ukazująca wnętrze ślaskiego mieszkania robotniczego z początku XX wieku mieści się w gmachu Gimnazjum nr 6 w Bykowinie. Założona została przez Panią mgr Urszulę Wyciślik. Zbierane są tutaj pamiątki przeszłości regionu. Zbiory posiadają między innymi: stary byfyj, mało ryczka, nachtkastlik, wielki szrank, staro almaryjo, pora boncloków, wielki krygiel, biglónzko...
Źródło: naszabykowina.fora.pl/a/a,89.html



Temat: Zaczytać się w kuchni...
... 3. COMPENDIUM FERCULORUM albo ZEBRANIE POTRAW. W tej książce znajdziemy przepisy z prawdziwej, polskiej, dobrej kuchni. To wznowienie pierwszej po polsku napisanej książki kucharskiej, która pierwsze swe wydanie miała w Krakowie...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=25812


Temat: Co to jest kuchnia staropolska ?
Charakterystyka kuchni staropolskiej Dawna kuchnia polska, zwana dziś staropolską, jest słynna ze swych walorów smakowych i dobrego podania. Najstarsze potrawy, jak wynika to z opisów uczt oraz z pamiętników z wybranych okresów historycznych, to potrawy związane z tradycją i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele z tych potraw przetrwało do dziś w różnych regionach kraju. Kuchnia polska i jej kucharze słynęli z ... angielskie, liście laurowe, goździki, cynamon, szafran, papryka), jak i rodzimymi ziołami zbieranymi na łąkach, w lasach oraz uprawianymi w ogrodach. Najbardziej pospolite przyprawy stosowane w kuchni polskiej, to: pietruszka, jałowiec, kminek, majeranek, rozmaryn, mięta, szałwia, tymianek, cząber, lubczyk, koper, czosnek, suszone śliwki oraz miód i piwo. W kuchni staropolskiej do sporządzania potraw używano następujących warzyw: kapusty, kalafiorów, brokułów, karczochów, szparagów, buraków, selerów, ... przypuszczać, że w dawnej kuchni polskiej jadano ich więcej niż obecnie. Warzywa gotowano w wodzie, na rosole, duszono w sosach, nadziewano, pieczono lub smażono. Przyprawiano na winno lub słodko. Bardzo często łączono warzywa z mięsem, z kaszami, nabiałem i grzybami. Staropolska kuchnia słynęła z dużej różnorodności potraw rybnych. Sprawiła to obfitość, z jaką ryby występowały w rzekach i jeziorach. Najstarsze techniki stosowane do sporządzania potraw z mięsa i drobiu w kuchni polskiej to pieczenie, gotowanie i duszenie. Smażone mięsa pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Potrawy z mięsa charakteryzowały się przeważnie ... uzyskiwano przez dodatek miodu, powideł, soków owocowych. Mięsa i drób doprawiano kminkiem, majerankiem, miętą, szałwią, tymiankiem, cząbrem i przyprawami korzennymi. W kuchni polskiej, można wyróżnić tak zwane potrawy regionalne sporządzane na...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=381


Temat: Kuchnia otwarta na świat
Najpiękniejsze kuchnie to te, które z potrzeby serca, z pasji ich właścicieli. Nie poddają się one ściśle konkretnym stylom. Mówi się o takich wnętrzach, że mają duszę. Jak budować styl naszej kuchni, aby mimo zmieniających się mód zawsze pozostała piękna, funkcjonalna i ponadczasowa? Najpiękniejsze kuchnie to te, które z potrzeby serca, z pasji ich właścicieli. Nie poddają się one ściśle konkretnym stylom. Mówi się o takich wnętrzach, że mają duszę. Jak budować styl naszej kuchni, aby mimo zmieniających się mód zawsze pozostała piękna, funkcjonalna i ponadczasowa? Na to pytanie znajdziecie odpowiedź, zapoznając się z krótką charakterystyką poszczególnych stylów i reprezentującymi je kuchniami. Zanim przystąpimy do urządzania kuchni, zastanówmy się, w jakich wnętrzach czujemy się najlepiej, jakie lubimy kolory i dodatki. Pamiętajmy, że otwarta kuchnia ... lub bardziej nowoczesna jego wersja – kominek. Bardzo zbliżony klimatem do wiejskiego jest styl regionalny. Przynależność stylistyczną do wybranego obszaru podkreślamy przez wprowadzenie do wnętrza rodzimych materiałów i charakterystycznego zdobnictwa. Ciężkie ... perfekcją. Meble pozbawione są jakichkolwiek ozdobników (rezygnuje się nawet z uchwytów na rzecz otwierania „na dotyk”). Wykonanie musi być idealne. Urządzając kuchnię w stylu minimalistycznym, nie możemy zapomnieć o podstawowej zasadzie – im mniej, tym lepiej. Inną odmianą stylu nowoczesnego jest high – tech. Jest to styl coraz częściej goszczący w naszych wnętrzach. Klimat panujący w kuchniach high – tech przypomina klimat nowoczesnej fabryki lub laboratorium. Ważnym elementem jest tutaj bardzo specyficzne, techniczne oświetlenie. Światło kolorowe niebieskie, fioletowe, często jarzeniowe, podkreśla wyrafinowany chłód wnętrza. Do urządzania takiej kuchni używa się różnego rodzaju tworzyw ... dla ekscentrycznych form sprzętu AGD. Najczęściej będą to kuchnie w kolorystyce zdecydowanie ciemnej lub jasnej. Fronty szafek są proste, pozbawione ozdobnych nacięć czy uchwytów, wykonane z drewna egzotycznego, np. wenge lub koto, czasami również ze stali i szkła. W kuchniach nowoczesnych często stosuje się też szafki o transparentnych frontach, których lekkość i nowoczesność dodatkowo podkreśla się przez ich podświetlenie. Na blatach i podłogach w kuchniach nowoczesnych najlepiej wyglądają parkiet egzotyczny lub gładkie płaszczyzny kamienia naturalnego. eioba.com
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=3212


Temat: [Artykuł] Kuchnia otwarta na świat
Kuchnia otwarta na świat Najpiękniejsze kuchnie to te, które z potrzeby serca, z pasji ich właścicieli. Nie poddają się one ściśle konkretnym stylom. Mówi się o takich wnętrzach, że mają duszę. Jak budować styl naszej kuchni, aby mimo zmieniających się mód zawsze pozostała piękna, funkcjonalna i ponadczasowa? Na to pytanie znajdziecie odpowiedź, zapoznając się z krótką charakterystyką poszczególnych stylów i reprezentującymi je kuchniami. Zanim przystąpimy do urządzania kuchni, zastanówmy się, w jakich wnętrzach czujemy się najlepiej, jakie lubimy kolory i dodatki. Pamiętajmy, że otwarta kuchnia powinna pasować do stylu całego domu. Pasować, ale ... zbliżony klimatem do wiejskiego jest styl regionalny. Przynależność stylistyczną do wybranego obszaru podkreślamy przez wprowadzenie do wnętrza rodzimych materiałów i charakterystycznego zdobnictwa. Ciężkie meble w kolorze naturalnego drewna, srebra, platery i ... nawet z uchwytów na rzecz otwierania „na dotyk”). Wykonanie musi być idealne. Urządzając kuchnię w stylu minimalistycznym, nie możemy zapomnieć o podstawowej zasadzie – im mniej, tym lepiej. Inną odmianą stylu nowoczesnego jest high – tech. Jest to styl coraz częściej goszczący w naszych wnętrzach. Klimat panujący w kuchniach high – tech przypomina klimat nowoczesnej fabryki lub laboratorium. Ważnym elementem jest tutaj bardzo specyficzne, techniczne oświetlenie. Światło kolorowe niebieskie, fioletowe, często jarzeniowe, podkreśla wyrafinowany chłód wnętrza. Do urządzania takiej kuchni używa się różnego rodzaju tworzyw sztucznych, szkła oraz blach nierdzewnych. Styl Eklektyczny Najkrócej ... kuchnie w kolorystyce zdecydowanie ciemnej lub jasnej. Fronty szafek są proste, pozbawione ozdobnych nacięć czy uchwytów, wykonane z drewna egzotycznego, np. wenge lub koto, czasami również ze stali i szkła. W kuchniach nowoczesnych często stosuje się też szafki o transparentnych frontach, których lekkość i nowoczesność dodatkowo podkreśla się przez ich podświetlenie. Na blatach i podłogach w kuchniach nowoczesnych najlepiej wyglądają parkiet egzotyczny...
Źródło: ogrodzenia-forum.pl/viewtopic.php?t=481


Temat: Link do artykułu
... ryby jako pokarm smaczny, zdrowy, różnorodny, regionalny, tradycyjny, nowoczesny, przyjazny środowisku, łączący się z aktywnym trybem życia), a także do uczestników branży rybnej (np. charakterystyka rynku i konsumentów, marketing, tendencje). Wskazywany...
Źródło: shiplovers.pl/viewtopic.php?t=3661


Temat: Charakterystyka kuchni Hiszpańskiej
Kuchnia hiszpańska została odkryta i docenionia wśród europejskich kulinariów stosunkowo najpóźniej. Nie jest to kuchnia jednolita i mimo środziemnomorskiego położenia traktowana jest jako odrębny region kulinarny. W jej skład wchodzą potrawy z południa kraju - regionu Andaluzji, gdzie dominują korzenie śródziemnomorskie. Północne regiony Asturii stworzyły smaki wyraziste i zawiesiste; pełne mięsa i fasoli. La Mancha wzbogaciła smak o szafran. Rejony górskie wyspecjalizowały się w znakomitej jagnięcinie. Każdy region dodał coś szczególnego do wachlarza smaków hiszpańskich. Ale wszędzie używa się z upodobaniem oliwę z różnymi dodatkami, np. czosnkiem i cebulą. Hiszpańska kuchnia nasycona jest ... po południu na większy posiłek. Ale tak naprawdę uwielbiają wieczory i noce spędzone w towarzystwie, przy dobrym winie i niemniej znakomitych daniach ich kuchni. Rozpoczynają od przekąskowych drobiazgów, które nazywają tapas. ... podawane były za darmo lub za niewielką dopłatą. Owe drobiazgi zaostrzały apetyt na wino i przyjemnie urozmaicały jego smak. W zależności od baru, od miejsca w mieście, od regionu - różnią ... własnej kuchni. Jednym z nich jest słynna tortilla. Bardzo prosta w podstawowej wersji i nieskończenie wyrafinowana w wykonaniu zamiłowanego smakosza. Nazwa funkcjonująca w dwóch kuchniach - hiszpańskiej i meksykańskiej - znaczy ... bawić się i improwizować na różne sposoby. Warto spróbować owoców morza, które w kuchni hiszpańskiej goszczą w wielu potrawach - warto spróbować dostępnych już w prawie każdym sklepie kalmarów. Popularne w...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=1511